Kombucha – grzyb długowieczności.

KOMBUCHA (mówimy kombucza), to inaczej, grzyb herbaciany.

Kombucha jest grzybem długowieczności, a napój z niej otrzymywany, często nazywany jest eliksirem długowieczności.

Możemy z łatwością hodować go w swojej kuchni, do czego będzie nas zachęcała Lila Kastelik na najbliższym spotkaniu Sądeckiej Kooperatywy,

w dniu 16 listopada o godzinie 18:30

Nowy Sącz, ul. Rejtana 18

  • Kombucha tworzy pyszny, lekko fermentujący napój, który jest smaczny i orzeźwiający, ale przede wszystkim ma niespotykane walory prozdrowotne. Między innymi wytwarza kwas glukuronowy, który umożliwia inaktywację, czyli unieszkodliwianie i wydalanie wielu pestycydów, leków i toksyn przemysłowych, stworzonych przez człowieka (H.Różański)
  • Kombucha wspomaga procesy odchudzania poprzez regulowanie apetytu, zmniejszenie ochoty na słodycze oraz przyspieszenie procesów detoksykacji i metabolizmu.
  • Kombucha oczyszcza układ krwionośny ze złogów.
  • Kombucha zawiera witaminę C

To tylko kilka przykładów z wszechstronnego, dobroczynnego wpływu, jaki kombucha wywiera na nasze organizmy.

Więcej informacji prozdrowotnych zostanie przekazanych na czwartkowym spotkaniu. Będzie też można poznać szczegóły dotyczące hodowli herbacianego grzyba, oraz otrzymywania octu z kombuchy.

Uczestnicy spotkania będą mogli zdegustować napój z kombuchy oraz nabyć fragmenty grzyba, aby rozpocząć własną hodowlę.

Zapraszamy.